Dolar endeksinde görünüm

Dolar endeksi kısa vadede Nisan ayından bu yana, resmi biraz geriye alırsak Ağustos 2023’ten bu yana dalgalı bir görünüm sergiliyor. Bu süreçte bir yukarı bir aşağı dalgalanma yaratılarak belirli bölgede dengelenme sağlanıyor.  Bu durum piyasaların neredeyse tamamı için geçerli.

Kişisel görüş olarak dolar endeksinde pozitif görüş bildirdim ve bildirmeye devam ediyorum. Tabii bu körü körüne bir yükseliş beklentisi değil. Belirli seviyeler arasındaki dalgalanma üzerine oluşmuş bir strateji.

İşin fundamental tarafında ABD ekonomisinin güçlü yapısı, istihdam piyasasının sıkı olması ve en önemlisi enflasyon riskinin sürmesi yer alıyor. Bu nedenle tüm piyasa Fed’den %100 faiz indirim beklerken bunun olmayacağını söyleyen biriyim. %100 faiz indirimi olur noktasından acaba Fed faiz artırır mı sorusuna evrilme hızlı şekilde oldu.

Avrupa özelindeki zayıflık ve faiz indirim beklentilerinin güçlü olmasını da hesaba kattığımızda dolar endeksindeki yukarı potansiyelin süreceğini düşünüyorum. Tabii bu hareketler hızlı şekilde olmuyor. Zamana yayıla yayıla bu hareketlerin geleceğini düşünüyorum.

Teknik açıdan kısa vadede 104.00 bölgesi, ana resimde 102.50 önemli eşikler. Bu seviyeler üzeri kalındığı sürece görünümün yukarı olmasını bekliyorum. Yukarıda 107.00 potansiyel bölge olarak izlenebilir.

Petrolde 85 bölgesi kritik eşik

Yaklaşık bir ay 80 ile 77 arasında 3 dolar bant hareketi yapan petrolde yükselişler iki gündür kuvvetli şekilde devam ediyor. Bu yükselişin arkasında yeni bir fundamental gelişme bulunmuyor. Teknik bir dalgalanma olarak değerlendiriyoruz. Petrol ile ilgili genel beklentimiz uzun süredir yukarı yönde devam ediyor.

Teknik açıdan 85 bölgesi kritik direnç konumunda. Bu bölge hem düşen eğilim direnci hem de trend re-test bölgesi olarak karışımıza çıkıyor. Bu bölgeye kadar yükseliş alanı bulunuyor. 85 bölgesine yaklaşıldıkça satış ağırlıklı bir piyasa görebiliriz.

Petrolde 77/76 bölgesi ise destek bölgemiz. Olası düşüşlerde bu bölgeden alım talebi görebiliriz.

Ons Altın’da teknik görünüm negatif

Geçtiğimiz hafta İran’da yaşanan helikopter kazasının ardından artan jeopolitik endişeler ons altını 2450 dolara kadar çıkarmıştı. Ardından bu tansiyonun bir anda arka planlarda kalmasının etkisiyle 120 dolara yakın bir düşüş geldi.

Ons altın son dönemde haber akışlarıyla hareket ediyor. Jeopolitik endişeleri artırıcı bir haber altın fiyatlarını hızlı şekilde yukarı çekerken, gündemin sakinleşmesi ise fiyatları baskılıyor.

Teknik açıdan baktığımızda geçtiğimiz hafta yükselen eğilimin aşağı yönde kırıldığını gördük. Bu aşamada 2375 bölgesi direnç konumunda. Bu bölge altında kalındığı sürece teknik baskı gelme ihtimali yüksek gözüküyor.

Aşağıda 2330 altında kalınması durumunda baskının artması beklenebilir.

Araf

2024 yılının orta noktasına yaklaşıyoruz. Bu süreçte küresel piyasaların ana gündemi jeopolitik riskler ve Fed’e yönelik faiz beklentileri oldu.

Jeopolitik riskler dönem dönem artarken, çoğunlukla bu durum kısa sürdü ve piyasalar açısından hızlı bir şekilde arka planlara atıldı. 2023 yılı sonu, 2024 başlarında piyasalar Fed’den Mart ayında bir faiz indirimi ve yılın genelinde 6-7 faiz indirimi bekliyordu. Geçen süreçte bu beklentiler ‘’acaba Fed faiz artırır mı ’’sorusuna evrildi. Tabii ki Fed faiz artırmayacak fakat indirme beklentileri de ötelendi. Fakat bu 180 derece değişen beklentilere rağmen piyasalarda bir bozulma görmedik.

Yaşanan tüm gelişmelerle piyasalar kısa vadede düşüp yükseldi fakat şöyle bir geniş resme baktığımızda neredeyse tüm piyasaların dönüp dolaşıp aynı yerlere geldiğini görüyoruz. Kısacası piyasalar arafta kaldı.  

Özellikle ABD’de enflasyon hikayesi devam ediyor. Fakat Fed ne faiz artırabiliyor ne indirebiliyor. Hatta faiz indirmemesi şu an işine geliyor. Daha net bir ifadeyle enflasyon hikayesi Fed’e yarıyor. Bu şekilde piyasaları bozmadan yatayda tutarak vakit geçirmeye devam ediyorlar. Tabii ki bu yatay ve sıkıcı süreç bir noktada bozulacaktır. Fakat bunu ne kadar geç döneme bırakırlarsa o kadar işlerine gelecektir.

Bu nedenle piyasada işlem yaparken zamanın geçmesine psikolojik olarak hazır olmak gerek. Düşen ürünün yükseldiği, yükselen ürünün düştüğü bir yapıda olduğumuz için ilgili enstrümanların kritik teknik seviyeleri belirlenerek trade fırsatlarına bakılmalıdır.